Orta Yaştan Sonra Artış Gösteren Hastalıklar

Orta Yaştan Sonra Artış Gösteren Hastalıklar

Belli bir yaştan sonra insan vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Vücudun yorgun düşmesi nedeniyle ortaya çıkan halsizlik, baş dönmesi ya da tansiyon gibi belirtiler bazı zamanlarda ciddi hastalıkların da habercisi olur. Sizin için orta yaştan sonra artış gösteren hastalıkları ve belirtilerini derledik.

Huzursuz Bacak Sendromu

1940’lı yıllarda tanımlanan bu hastalık bacakları oynatma isteği olarak kendini gösterir. Genellikle günün büyük bölümünü hareketsiz geçiren orta yaş üstü bireylerde sıklıkla görülür. Bacak posizyonunun sürekli değiştirilmek istenmesi nedeniyle uyku büyük bir probleme dönüşür. Antidepresanlar ve parkinson ilaçları da huzursuz bacak sendromuna yol açabilir. Gün içinde hareketli olmak ilaç dışında sebeplerle ortaya çıkan semptomları azaltabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa nöroloji polikliniğinden randevu alabilirsiniz.

Orta Yaş Tansiyonu

Özellikle orta yaş ve sonrasında görülen beyin kanamalarının en önemli nedenlerinden biri tansiyondur. Tansiyon nedeniyle beyin içinde oluşan basınç damarların patlamasına neden olur. Beyin kanamasının felç gibi riskleri de vardır. Halsizlik, çarpıntı gibi tansiyon belirtileri hipertansiyonda görülmez. Tansiyon ve hipertansiyona iç hastalıkları bölümü bakar. Eğer, ilerleyen bir hastalığınız varsa kalp ve damar cerrahisine sizi yönlendireceklerdir.

Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Diş hastalıkları her yaş grubunda görülse de özellikle 40-69 yaş aralığında farklı hastalıkların habercisi olabilir. Diş etlerinde kızarmalarla başlayan semptomlar ilerleyen zamanlarda enfeksiyona döner. Kalp kapakçığıyla ilgili bir hastalığı bulunanların diş bakımında ve tedavisinde fazladan dikkat etmesi gerekir. Diş eti kanamaları ve dolgu gibi işlemler sonucu kana enfeksiyon karışması kalp için ciddi tehlike doğurabilir. Diş hekiminden randevu alarak rahatsızlıklarınız için önceden önlem alabilirsiniz.

Diyabet

Diyabetin en sık görülen türü 40’lı yaşlarda ortaya çıkan Tip 2’dir. İnsülin direnci olarak tanımlanan hastalığın ağız kuruması, aşırı yeme ve içme ya da ani kilo kaybı, hareketsiz yaşam tarzı gibi belirtileri vardır. İleri seviyelerde böbrek hasarları ve görme kaybına kadar vücudu etkileyen diyabet belirtileri gösteriyorsanız, iç hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir.

Parkinson

Genellikle 45-50 yaşlarında ortaya çıkan Parkinson, denge duyusunun kaybedilmesi ve gün içinde yapılan basit hareketlerin bile artık yapılamamasıyla sonuçlanır. Eklemlerde sertleşme, titreme, yavaş hareketler ve denge kaybı Paskinson hastalığının farklı aşamalarıdır. Özellikle en erken belirtilerden kol ve bacaklarınızda hareket zorluğu yaşıyorsanız, nöroloji bölümünden randevu alabilirsiniz.

Haşimato Hastalığı

En çok 30-50 yaş aralığında görülen Haşimato hastalığı genellikle stres kaynaklıdır. Kadınlarda erkeklerden daha çok görülen hastalık bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirememesi olarak tanımlanır. Sigara ve aşırı tuz tüketimi de hastalığın nedenleri arasında sayılabilir. Halsizlik, uyku, saç dökülmesi gibi belirtileri olan Haşimato hastalığı için endokrinolojiden randevu alabilirsiniz.