Banka ve Kredi Kartlarımızı Kullanan Dolandırıcılar
Teknoloji hayatımızın her alanına girdi. Teknolojiyi kullanarak işlenen suçlarda - telefonla aramakla başlayan tür birinci sırayı korumakta ise de - dolandırıcılar her gün çeşitliliği artırmaktalar. Hepimizin neredeyse tüm detayları ile bildiğimiz telefondan aranmak suretiyle dolandırıcılık şimdilik en fazla bankacılık işlemleri yaptırmak ve “telefonunuzun suç örgütleriyle bağlantılı kullanıldığı tespit edilmiştir” şeklinde başlayan ve kişinin elindeki para, altın vs yi almaya yönelik aramalar. Arayan kişilerin genelde kredi kartı bilgilerine ve Kişisel Bilgilere sahip olması inandırıcılıklarını arttırıyor. Teknoloji kullanmak sureti ile işlenen suçlarda polis ne yazık ki pek fazla etkin olamıyor. Bu nedenle de teknolojik dolandırıcılık kurbanı olmamak adına, nelere dikkat etmemiz gerektiğini hatırlamakta yarar var.
Bankacılık işlemlerinde kullanılan şifre ve telefon dolandırıcılar tarafından elde edildiğinde banka bu şifre ile yapılan işlemlerden dolayı sorumlu değildir. Park etmesi için arabanızı valeye verdiniz ve vale arabanızı çaldı. Rızanızla arabayı vermiş olmanız sigorta bedelini alamamanız sonucunu doğurduğu gibi şifrenin hile ile dahi olsa ele geçirilerek kullanılması da bankayı sorumluluktan kurtarıyor. O nedenle telefonda bizzat Çağrı Merkezini biz aramamışsak hiçbir şifrenin tuşlanması talebini kabul etmemek gerekir. Tuşlanan numaralar karşı tarafça görülebiliyor ve artık şifrenizi dolandırıcıların eline bilerek ve rızanızla verdiniz !
Asayiş Daire Başkanlığı, internet sitesinde telefonla dolandırıcılıktan korunmak için nelere dikkat edileceğini dair verdiği bilgileri aşağıda alıntıladım.
http://www.asayis.pol.tr/dolandiricilik
- Telefonla sizleri arayarak kendilerini güvenlik görevlisi (polis, asker) kamu görevlisi (Hâkim, Savcı) olarak tanıtarak “adınızın bir terör örgütü soruşturmasına karıştığını söyleyerek” sizden para ve ziynet eşyası talep edenlere itibar etmeyiniz.
- İnternet üzerinden satılık araç ilanı verilen araçlar için emin olmadığınız kişilere kapora adı altında para göndermeyiniz.
- Kendisini Vali veya Kaymakam olarak tanıtarak yardıma muhtaç veya hasta çocuklar için para talep eden kişilere inanmayın.
- Banka, postane, hastane, vergi dairesi vb. yerlerde kendilerini görevli olarak tanıtan ve yardım vaadinde bulunan kişilere itibar etmeyiniz.
- Bankamatiklerde işlem yaparken şifrenizi kimseye göstermeyin veya söylemeyin.
- Bankamatiklerde işlem yapmak istediğinizde tanımadığınız kişilerin yardım tekliflerini kabul etmeyiniz. Bankamatiklere kartınız sıkıştığında hiç kimseden yardım istemeyiniz. Şifrenizi banka yetkilileri dâhil kimseye söylemeyiniz. Sizi cep telefonuyla banka yetkilisi ile görüştüreceğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz.
- Bankadan aradığını söyleyerek kartınızın şifresini veya bilgilerini isteyenlere bu bilgileri vermeyiniz.
- Kredi kartınız kaybolduğu veya çalındığında en kısa sürede ilgili bankayı arayıp iptal ettiriniz. Kredi kartı şifrenizi kimseye söylemeyiniz, kartınızın arkasına şifrenizi yazmayınız.