Günlük Yürüyüş Yapmanın 8 Faydası

Günlük Yürüyüş Yapmanın 8 Faydası

Hareketsizlik, her yaş grubunu olumsuz yönde etkilese de ileri yaşlarda bu etki daha da artar. Düzenli olarak yürüyüş yapmak kilo kontrolünden kalp sağlığına kadar pek çok fayda sağlar. Günde yalnızca 30 dakikanızı ayırarak hem fiziksel hem de mental olarak çok daha sağlıklı olabilirsiniz. Oldukça basit ve çok zaman almayan bir aktivite olan yürüyüşün diğer faydalarına birlikte bakalım.

1.Kronik Hastalıklardan Korunabilirsiniz

Yürüyüş sırasında kan basıncınız büyük oranda düşer. Günde 30 dakika düzenli yürüyüş yaptığınız takdirde kalp krizi ve felç geçirme riskiniz yaklaşık %30 oranında düşüş gösterir.

2.Düzenli Bağırsak Hareketleri

Düzenli yürüyüş yaparak ritmik bağırsak hareketlerinizi koruyabilirsiniz. Kapalı mekanlara nazaran açık havada yapacağınız yürüyüşler bağırsak hareketlerinizi daha fazla düzenleyecektir.

3.Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Her gün 20 ya da 30 dakika yürüyüş yaparak kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz. Özellikle ileri yaşlarda aşırı kilolar çok sayıda hastalığın habercisi niteliğindedir. Yağ yakımına yardımcı olan yürüyüş temponuzu artırarak kilo da verebilirsiniz.

4.Bağışıklık Sisteminiz Güçlenir

Kronik olmayan hastalıklardan muzdaripseniz düzenli yürüyüşlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Solunum, sindirim ve boşaltım sistemleri üzerinde günlük egzersizlerin büyük etkisi bulunur.

5.Stresi Azaltır

Özellikle ileri yaştaki bireylerde toplumdan soyutlanma ve sosyalleşememe korkuları nedeniyle sıklıkla stres belirtileri görülür. Açık havada düzenli yürüyüş yapmak stres düzeyini azaltmanın en kolay yollarından biridir. Açık havanın yanı sıra toprak zeminde yürüme şansınız varsa daha fazla pozitif etki gözlemleyebilirsiniz.

6.Kemik Erimesi Riskini Azaltır

Hareketsiz yaşam tarzının en olumsuz yönde etkilediği noktalardan biri kemiklerdir. Mineral dengesindeki düzensizlik ve D vitamini eksikliği ile birlikte hareketsizlik kemiklerin güçsüzleşmesine neden olur. Düzenli yürüyüş yaparak kemik erimesi riskini azaltabilirsiniz.

7.Düşme Riskini Azaltır

Kemik yapısının güçlenmesi kemik erimesinin yanı sıra düşme riskini de azaltır. İleri yaşta bireyler hareketsizlik nedeniyle bir süre sonra dengede durmakta zorlanabilir. Bu nedenle, bu yaşlarda düşme ve düşmeye bağlı kırıklar sıklıkla görülür. Her gün düzenli yürüyüş yapmak kas kütlesini ve kemik yapısını güçlendireceği için dengede durmak çok daha kolaylaşacaktır.

8.Mental Kapasiteyi Artırır

Düzenli yapılan yürüyüşler ileri yaşta bireylerde düşünce kapasitesini ve yaratıcılığı artırır. Aynı zamanda hafızayı da güçlendiren bu egzersizler Alzheimer ve demans gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.